วันเสาร์ที่ 17 เมษายน พ.ศ. 2553

China's role in Mekong River maintenance



Εκατόν δεκατέσσερις πήλινοι πολεμιστές ανακαλύφθηκαν στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκ (3ος αιώνας π.Χ.) όπου πριν από χρόνια είχε αποκαλυφθεί ολόκληρος πήλινος στρατός με περισσότερους από 8.000 στρατιώτες. Οι πολεμιστές βρέθηκαν σε μεγαλύτερη ανασκαφή, περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων, κι ήταν εντυπωσιακή η αποκάλυψή τους, καθώς διατηρούσαν κάποια από τα πλούσια χρώματα με τα οποία ήταν αρχικά βαμμένοι.

Φωτογραφίες των πολεμιστών, οι οποίοι είναι κυρίως πεζοί, δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, αλλά οι ερευνητές τούς περιγράφουν από 1,80 μέχρι και 2 μέτρα ψηλούς, με έντονα χρώματα. Το χρώμα των ματιών και των μαλλιών τους ήταν φυσικά: οι περισσότεροι είχαν μαύρα μαλλιά και μαύρα ή καστανά μάτια. Τα πρόσωπά τους έχουν διαφορετικά χρώματα, τα οποία κυμαίνονται από λευκό, ροζ και πράσινο. Ομως οι επιλογές των χρωμάτων δεν μοιάζουν τυχαίες.

Οπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, τα διαφορετικά χρώματα στο πρόσωπο ταιριάζουν σε διαφορετικά κοστούμια. Παρά τη διατήρηση του αρχικού τους χρώματος, οι πολεμιστές δεν διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση - οι περισσότεροι ήταν σπασμένοι σε κομμάτια, ενώ υπήρχαν σημάδια καψίματος στους τοίχους. Κι αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι το μαυσωλείο λεηλατήθηκε από τον λαό της Κίνας μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα -τον οποίο μισούσε πολύ- με αποτέλεσμα πολλοί πολεμιστές να σπάσουν σε κομμάτια.

Είναι πιθανό να σώθηκαν από τύχη οι πολεμιστές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αφού θα μπορούσαν να έχουν φθαρεί με τον ίδιο τρόπο, δεδομένου ότι οι εισβολείς προσπάθησαν να κάψουν ολόκληρο τον λάκκο των πολεμιστών. Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα οι ζημιές που υπέστη το μαυσωλείο να προήλθαν από τον στρατηγό Ξιάνγκ Γιου, ο οποίος εισέβαλε στο μαυσωλείο σε λιγότερο από πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του πρώτου αυτοκράτορα. Ευτυχώς, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν τους σπασμένους πολεμιστές.

Μια σειρά άλλων κειμηλίων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, των αρμάτων, των τυμπάνων, των ζωγραφισμένων ξύλινων δαχτυλιδιών, βρέθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, καθώς και ένα καλά διατηρημένο πλαίσιο, η χρησιμότητα του οποίου παραμένει ένα μυστήριο.

Το μαυσωλείο ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1970 κοντά στη Σιάν, στην επαρχία Σαανσί της Κίνας και περιέχει τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας που δεν έχει ακόμη έλθει στο φως.

Πιστεύεται ότι ο τάφος μπορεί να περιέχει τοξικά επίπεδα υδραργύρου, την ουσία που ο αυτοκράτορας πίστευε πως θα τον κάνει αθάνατο, και δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα σχέδια, ούτως ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η ανασκαφή. Το τρίτο ανασκαφικό έργο στον χώρο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 και έχει οδηγήσει σε μια σειρά από σημαντικά ευρήματα, μεταξύ άλλων την ανακάλυψη πέρυσι ενός αριθμού έφηβων στρατιωτών από τερακότα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην επαρχία Σιάν ανακαλύπτονται πήλινοι πολεμιστές. Διάσημος είναι ο «Πήλινος Στρατός», ο οποίος ήρθε στο φως το 1974, τυχαία, από κάποιον αγρότη της περιοχής, 33 χιλιόμετρα έξω από τη Σιάν και μόλις 1,5 από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ. Αποτελείται από 8.099 αγάλματα που απεικονίζουν μορφές ανθρώπων και αλόγων στις φυσικές τους διαστάσεις. Κάθε μορφή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά με εκπληκτικές λεπτομέρειες τόσο στο πρόσωπο όσο και στα μαλλιά!

Ο στρατός φτιάχτηκε να κοιτάει προς την εχθρική γη, με σκοπό να υπηρετεί και να προστατεύει τον αυτοκράτορα μετά θάνατον. H περιοχή και το μουσείο βελτιώνονται και αναβαθμίζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας όλο και περισσότερα στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυκλική αίθουσα όπου προβάλλεται ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σχετικά με την ιστορία του «Πήλινου Στρατού» σε οθόνη 360 μοιρών!

Το έργο της αποκατάστασης των πήλινων πολεμιστών ήταν πολύ δύσκολο, επειδή ήταν σπασμένοι σε κομμάτια. Χρειάστηκαν τουλάχιστον δέκα ημέρες για την αποκατάσταση του ενός!

pournari

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น